ıkalı klozeti tesisatçı çağırmadan önce kendi başınıza açmak isteyebilirsiniz. Bunun için birkaç yöntem vardır, ancak belirtmek isteriz ki bu teknikler geçici çözüm olacaktır.
Tıkanan klozet açma teknikleri
Klozet tıkanıklığının hangi noktada meydana geldiğini anlamamız gerekir. Sifonu 1 kez çektikten sonra şayet su hızlıca yükselir ve gitmez ise tıkanıklığın yakın bir noktada olduğunu anlarız. Bu durumda kollarımızı da kapatacak şekilde uzun lastik bir eldiven giyerek klozetin içine elimiz sokar ve ulaşabileceğimiz kadar uzanıp tıkanıklığa sebep olabilecek cisim olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir. Klozetin tıkanmasına neden olan cisim, organik madde bulunup çıkarıldıktan sonra suyun çekilmesi beklenerek daha sonra klozet temizlenebilir.
Sifonu 1 kez çektikten sonra eğer su gidiyor ancak yavaşça geri basmaya başlıyorsa bu durumda klozet tıkanıklığının uzak bir noktada olduğunu anlarız. Ulaşmamızın mümkün olmadığı tıkanıklık durumunda ise metal elbise askısı işimize yarayacaktır. Askıyı burgu yerinden çözerek açarız, böylece asma çengelinin diğer tarafına klozet giderine girebilecek büyüklükte bez bağlarız. Ucunda bez bağlı olan askıyı klozet borusu içerisinde ileri geri ve dairesel hareketler ile hareket ettirerek tıkanıklığı gidermeye çalışırız.
Kimyasal açıcılar ile tıkanmış klozet nasıl açılır?
Başka bir kaç yöntem ise; kimyasal klozet açıcı kullanmaktır. Kimyasal klozet açıcılar ile tıkanmış klozeti açabilirsiniz. Kullanma talimatlarına uygun olarak kimsayal açıcıyı solumadan kullanın. 1 gece bekletilmesi gerekir.
Karbonat ve sirke ile klozet tıkanıklığı nasıl açılır?
Günlük yaşamda mutfakta kullandığımız karbonat ya da kabartma tozundan 1 çay bardağı, 1 su bardağı sirke ve 1 litre sıcak suyu klozete dökün. Klozet dibinde köpürme oluşacaktır. Yaklaşık 3 saat kadar beklettikten sonra klozeti temizleyebilirsiniz.
Klozetin tıkanma sebebi oyuncak ya da katı bir madde ise klozet açıcı ve doğal açıcılar bir işe yaramayacaktır. Yine eldiven, elbise askısı yöntemi ve klozet pompası yardımı ile tıkanıklık giderilemezse mutlaka uzman bir tesisatçı çağırmanız gerekmektedir.